Selamlar, bu yazımda 5 yıllık macbook prodan masaüstüne geçişimi anlatacağım. Bu süreçte hangi parçaları neden seçtiğimi ve ne kadara mal ettiğimi de anlatarak, sistem toplamayı düşünenlere yardımcı olmayı planlıyorum.
Öncelikle aktif olarak AutoCAD, SolidWorks, Photoshop, Lightroom, Illustrator kullanıyorum. Bunların yanı sıra başka tasarım programları da işe göre kullandığım oluyor. Zaman zaman Premiere kullanıp render almam da gerekiyor. SolidWorks hariç eski bilgisayarım tüm bu işlemleri yerine getirebilse de artık emekli olması gerekiyordu ve neredeyse bu sistemi aldıracak bir fiyata satıldı. Evet çok şaşırtıcı ama aldığım fiyata satıldı.
Peki Neler Aldım?
Anakart: Asus TUF X470 Gaming Plus – 763TL – Vatan Bilgisayar
İşlemci: AMD Ryzen 5 3600 – 1.321TL – Vatan Bilgisayar
Ram: 2x8GB Corsair Vengeance Pro RGB 3200MHz – 619TL – Trendyol
SSD: Corsair MP510 M2 480GB 3480/2000MB/sn – 519TL – Trendyol
Ekran Kartı: Sapphire Nitro+ 590 Special Edition – 1.475TL – Sinerji
Kasa: Phanteks Eclipse P350X – 460TL – QP Bilişim
Güç Kaynağı: Gigabyte B700H Modüler 700W – 364TL – Sinerji
RGB Fanlar: Corsair SP120 – 289TL – QP Bilişim
Totalda 5.810TLye kasayı halletmiş oldum. Tabi bu aldıklarım yılbaşından hemen 1-2 gün önceydi. Yani çok ciddi indirimler vardı. Mesela tam şu an almak isterseniz fiyat 6.467TL yapmakta. Yani toplamda 657TL artmış ama sistem için değer 🙂 Aldığım yerleri de yanlarına yazdım ve hiç bir sorunum olmadan ürünler geldi. Tabi sorun olsa nasıl bir süreçle karşılaşırdım bilmiyorum. Siz de alacaksanız ben sorun yaşamadım diye yaşamayacasınız anlamına gelmez. Baştan uyarımı yaparak arada kalmayayım.
Bunlara artı olarak
Monitör: Dell P2418D 23.8″ 8ms (Display+HDMI) QHD IPS Monitör – Pek gamer monitörü değil, 2k olduğu için aldıydım daha önce Macbook Pro ile kullanıyordum. Memnunum ama şu an darboğaza sebep oluyor. Evet darboğaz sadece CPU-GPU arasında olan bir durum değil. – Satışı şu an yok ama 1.400TL civarına 144Hz oyuncu monitörü bulabilirsiniz.
2.SSD: Sandisk Plus 128GB – Eski bilgisayarımdaydı. Yaklaşık 6 yıllık ama çok güzel çalışıyor. Muhtemelen adı Plus değil farklı ama unuttum şimdi. Yinede ucuz – 128TL
Klavye: Steelseries Apex 150 – Memnunum – 430TL
Mouse: Steelseries Rival 100 – Rival 650ye geçiş yapmayı düşünüyorum. – 180TL
Ses: Samsung HW-M550 – Çok memnunum 900TLye almıştım, şu an bulamadım.
Konsol: Xbox One S 1TB – 1.500TL
Masa RGB Işıklandırma: Xiaomi Yeelight RGB Akıllı LED Strip – 390TL – Fiyatı çok artmış ama çok memnunum.
Monitör RGB Işıklandırma: Aliexpressten aldığım ucuz USB ile çalışan şerit led – 30TL – Bu arkadaş 5V ile çalışıyor, ekranın usblerinden birine taktım. Kasa içi için bile alabilirsiniz.
Burası da 4.958TL yaptı tabi bir sürü ekstra mevcut. Onları çıkarır basit bir sistem yaparsak 2.910TL (monitor + mouse + klavye + ses) yapmakta.
Yani tasarım ve oyun odaklı sizi uzun süreler götürecek güzel bir sistemin maliyeti 8.720TL/10.768TL yapmakta. Günümüz şartlarında orta halli bir laptopdan daha ucuza çok daha iyi bir sisteme sahip olunabilir. Tabi bir yerden bir yere taşınacak bir cihaza ihtiyacınız varsa tercihlerinizi tekrar gözden geçirebilirsiniz çünkü bu sistem bu fiyatla kalmayıp yakın zamanda ciddi bir fiyata sıvı soğutma almam gerekecek. Fiyatları instagram hesabımda çok sorulduğu için detaylıca yazıyorum ki böyle bir sistem ihtiyacı olanlar rahatlıkla seçim yapabilsin.
Gelelim Performansa
Corsair MP510 Performansı
Öncelikle Corsair MP510 M2 SSD den bahsetmek istiyorum.
Bu arkadaşımız boştayken test edildiğinde (yani en az 150GB’ı boş olduğunda (benim testlerim bu yönde) ) şu değerleri vermekte,
Yani MÜKEMMEL ama ama ama, ben sonuna kadar doldurmak istiyorum derseniz bu manzaranın OKUMA hızı yine gözlerinizi şenlendirirken YAZMA hızı benim 6 Yıllık sata SSD’im gibi 500MB’a düşmekte. Bizzat Corsair beylere sordum aldığım cevap tesleri disk tamamen boşken yapmam yönünde oldu. Yani bir m2 ssd daha alıp raid yapma yolu gözüktü. Tüm bunlara rağmen fiyat/performans ürünü olduğu için tavsiye ederim.
Corsair Vengeance RGB Pro 3200MHz Performansı
Corsair markasına karşı sebepsiz bir sempatim olduğundan doğrudan bunları tercih ettim. MHz olarak ulaşabildiğimin en fazlası olsun istediğim için bütçeme uygun 3200MHz oldu. Bu teknik detayları bir yana atarsak iCue yazılımda ramlerinizin üzerindeki her bir ledin rengini ayarlayabiliyor olmanız harika. Açıkcası kasa içinde RGB ürün bakımından tek seçeneğim olsa bunu ramlerdan yana kullanırdım.
Anakart ve İşlemci
Asus TUF X470 Gaming Plus hazır olarak Ryzen 3600 uyumlu gelmekte. Hatta kutusunun üzerinde de yazmakta. BIOS’u güncel sayılabilecek şekilde geldi ama sonrasında ben de BIOS güncellemesi yaptım. Anakartı seçme sebeplerimin başında 2 Adet SSD ve 2 Adet ekran kartı takılabiliyor oluşu geldi. Çünkü, RTX 2070 almak veya onun yerine almış olduğum ekran kartından bir tane daha alarak RTX 2070 performansına kısmen erişebilirim diye düşündüm. Bunu yapar mıyım bilmiyorum ama bu anakartı seçmemdeki unsurlardan biri buydu. X570 almama sebebim ise işlemcimin X470 için zaten yeterli oluşuydu ve PCIE 4.0 konusuna gelince de bir çok konudan zaten bütçeyi zorlamam gerecekti. Kısacası mevzu duygusal. Fakat bazı BIOS güncellemeleri ile yukarıdaki SSD hızını biraz daha arttırmak mümkün.
İşlemciyi neden 3600 seçtiğime gelirsek, oyunlarda 2600-2600X veya daha üzerine çıktığımızda 3700X,3800X gibi işlemciler arasında FPS açısından çok ciddi farklar yok. Yani amacınız oyunsa işlemciyi tam orta noktada seçebilirsiniz ama gidip de 2600 gibi eski bir işlemci alıp ekran kartınızı güncel iyi bir şeyler seçerek de sisteminizi dar boğaza sokmayın. Tasarım yönünde veya video edit yaparken render konusunda işlemci ve ekran kartınız iyi olmalıdır. Genelde daha çok önem verilen kısım ise ekran kartıdır. Eğer biraz daha bütçemin üzerine çıkabiliyor olsam 2060 Super alırdım.
Güç kaynağım olan Gigabyte B700H modüler ama yarı. Yani anakarta giden 2 kablo çıkmıyor. Geri kalan PCIe, Sata kablolari çıkabiliyor. Bu da kasanın arkasındaki kablo karmaşasını engelliyor ve ilerde almak istediğim örgü kablolar için bir olanak sağlıyor. 700w seçme sebebim de yine ileriye dönük. 80+ Bronze aynı zamanda. Güç kaynaklarında bu tür sertifikalara diklat etmek gerekli. Bronze, silver, gold arasinda verimlilik farkları bu şekilde:
Bronze için %81
Silver için %85
Gold için %87
Phanteks Eclipse P350X
Gelelim kasaya. Tek kelime ile bayıldım. Temperli camı mevcut, çok karanlık değil, iç yüzeyi beyaz (siyah ve beyaz seçeneğiniz var) rbg ledleri abartılı değil, üzerinde kontrolcüsü mevcut fakat 5v ile çalışıyor.
Yanında bir adet fan geldi, performansı güzel ve sessiz. Şimdilik ön tarafa taktım.
Eksileri:
360mm radyatör desteği yok.
Üst bölüme sıvı soğutma takılamayacak kadar dar.
Ön paneldeki ses giriş ve çıkışlarının kalitesini beğenmedim.
Corsair SP120 RGB Fanlar
Kasa biraz renklensin diye tercih ettim, çok fazla renk seçeneğiniz yok ve bir arayüzü de yok (sitesinde var dendi? Ek aparatla evet, belki bir gün). Bunlar hep eksi. Neyseki ben beyaz kullanmak için aldım ve beyaz rengini pervanelerinin buzlu beyaz oluşundan dolayı çok iyi vermekte. Diğer renkler için ise TAVSİYE ETMİYORUM.
Açıkcası fan fiyatlarının oldukça uçuk olduğunu düşüyorum, insaf yani bir fanı 250ye satmak nedir? Yani bu set için değil ama olanlar var. Ben de fiyat/performans dengesini koruyarak Corsairin SP120 modelini seçtim. Performans serisi olarak geçtikleri için tam güçte sesliler, 26dBA olduklari yazmakta. Bir çok test videosunda ve inceleme yazısından iyi not almış, ben de kendimce yaptığım teste geçici olarak aldığım fanlara oranla 5 derece kazandırmakta.
Sanırım hepsi bu kadar. Daha önce aldığı ekran, klavye vs ye değinmeyeceğim. Hepsini severek kullanıyorum ama ileride imkanım olursa güncellerim.