Bu yazıda sizlere şu an piyasada bulunan en iyi şarj aleti olan iSDT’nin D2 modeleni inceleyeceğiz.
Öncelikle iSDT (www.isdt.co) markasını bilmeyenler için kısa bir açıklama yapmak gerekirse, kendileri yüksek kalite şarj aletinin yanı sıra paralel adaptör (parallel adapter), güç kaynağı (power supply), pil ölçer (battery tester) gibi ürünlerin üretimini yapmakta. Anlaşıldığı üzere hobi dünyasının enerji kısmına yönelmiş bulunmaktalar ve uzun süredir ürünlerini takip ettiğim kadarı ile bu işte başarılar.
Gelelim elime yeni ulaşan D2 modeline. Ön bakış olarak ürün inanılmaz kompakt, yani güç kaynağı içerisinde olmasına rağmen minicik ve 24A’lik bir şarj kapasitesinin olması daha büyük ve ağır bir ürünün geleceği hissini uyandırmasına rağmen, küçücük ve oldukça hafif bir şekilde halletmişler.
Gelen kutusu ve ürün üzerinde 10A (20A) yazmasına rağmen şarj aleti aslında 24A’lik bir çıkış vermekte. Eski ürün bilgilerinde 10Ax2 şeklinde yazmaktaydı, sonradan çıkan modeller 12Ax2 olarak güncellenmiş durumda.
Resmi Açıklamalar
- Giriş Voltajı: AC 100-240V
- AC olması sayesinde DC bir güç kaynağı taşıma derdinden kurtuluyoruz. Açıkcası bunun çok büyük bir taşıma ve yer kolaylığı olmakta.
- Şarj Akımı: 0.1-12.0A x 2 – Her çıkışı 12Amper’e kadar verebilmekte. Bu sayede paralel adaptörler ile aynı anda bir sürü pili şarj edebilirsiniz. Basit bir örnekle pil başına 2 amperden 12 pili dakikalar içinde şarj etmiş olursunuz.
- Deşarj Akımı: 0.1-3.0A x 2
- Maks. Şarj Kapasitesi: 200W
- Maks. Deşarj Kapasitesi: 5W x 2
- Balanslı Akım: 1A/cell x 2
- Balans Hücresi: 2-6S x 2 – 6S (25,2V)’e kadar olan tüm pillerinizi balanslı bir şekilde şarj edebilirsiniz.
- Desteklenen Pil Türleri:
√ LiFe/Lilon/LiPo/LiHv (1-6S)
√ NiMH/Cd(1-16S)
√ Pb(1-12S) - Ekran: 2.4〃320×240 IPS LCD
- Çalışma Isısı: 0 – 40°C
- Saklama Isısı: -20 – 60°C
- Ölçüleri: 120 x 108 x 70 mm
- Ağırlık: 510g – Aslında kablosuz 550g gelmekte.
Artılar +
- AC olarak çalışması yer kazanımı ve ekstra güç kaynağına harcama yapmama açısından çok iyi.
- Aynı klasmanda şarj aletlerine göre yarı fiyatına satılması.
- Aynı anda birbirinden farklı iki pili şarj edebilme, özel bir pil ise çıkış voltajını ikisinde de farklı bir şekilde ayarlayabilme.
- LiHv desteği. Bu bir çok şarj aletinde yok.
- İç dirençleri gösterme, bu özellikte bildiğiniz gibi pilin durumunu değerlendirmemiz açısından önemli ve her üründe bulunmamakta.
- Aşırı kolay kullanım. Yazının ilerleyen kısımlarında resimli olarak açıklıyor olacağız.
- 5V 2A çıkışının yer alması sayesinde telefonunuzu hızlı bir şekilde şarj edebiliyorsunuz.
Eksiler –
- Kutu içerisinden şarj aleti ve kablosu dışında ekstra bir şey çıkmıyor. XT60’ı farklı konnektörlere dönüştüren bir kablo güzel olabilirdi. Sonuçta markanın en üst modeli.
- AC kablo ucunun Türkiye uyumlu olmaması. Bunun için küçük bir dönüştürücü kullanmanız gerekli. Büyük bir sorun değil ama kablo uç tipi seçilebilir olabilirdi.
- DC girişinin olmaması, evet AC girişinin olması çok güzel fakat alanda araba aküsünden şarj etmek adına DC olması fena olmazdı.
- 1S (3.7V) tek hücreli pillerde iç direnci göremiyoruz.
Kullanım
iSDT D2 çok kolay bir kullanım sunmakta, kısaca anlatalım:
Tekerleğe bastığımızda hangi kanal üzerinden işlem yapacağımızı seçiyoruz ve sağdaki fotoğrafta da görebileceğiniz üzere CH1deki pilimizin bilgileri ekrana geliyor. Herhangi bir işlem yoksa menünün rengi koyu gridir.
Tekrar tekerleğe bastığımızda ayarlamalarımızı yapacağımız menü çıkmakta, tekerleği çevirerek istediğimiz ayarları kolaylıkla yapabiliyoruz.
Menülerin açıklaması:
Select Task – Ne işlem yapmak istiyorsak onu seçtimiz menü. Şarj, Deşarj ve Saklama modlarını seçebiliyoruz.
Battery Type – LiHv, Lipo, LiIon, LiFe, Pb ve NiMH/Cd pillerinden hangisini şarj edeceksek seçebililiyoruz. LiHV seçtiğinizde hücre voltajı otomatik olarak 4.35V ayarlanmakta ve maks. 4.40V’a kadar çıkabiliyoruz.Aynı şekilde Lipoda 4.20V olarak ayarlı ve 4.25V’a kadar çıkabiliriz.
Cell Voltage – Özel piller için kullanabilirsiniz, hali hazırda yukarıda bahsettiğim gibi “Battery Type” menüsünde zaten LiHV piller için ayarlanmış voltajlar yer almakta.
Cell Count – Pilimizin hücre sayısını seçtiğimiz menü.
Current Setting – Şarj akımı, kanal başına 12Ampere kadar çıkılabilmekte. Denedim çıkıyor fakat tek bir pil için fazla bir değer olduğundan bu özelliği paralel adaptör ile aynı anda daha fazla pili şarj etmek için kullanabiliriz. Parelel şarj konusunda daha sonra bir yazı yayınlayacağım.
Start Task – İşleme başlamak için (şarj, deşarj, storage).
Start task dediğimizde işlem başlamakta ve anlık olarak hücre değerleri, o an ki akım ve şarj/deşarj ettiği mAh değerlerini görülmekte ve tekerleği çevirerek iç dirençleri görebiliyoruz.
İç dirençleri görebilmek için belirli bir mAh değerinde şarj etmesi gerekli (80~100mAh).
Ekran mavi olduğunda şarj için sonlara gelindiğini, yeşil olduğunda da işlemin bittiğini görebilirsiniz.
Kullanımı bu kadar basit 🙂
Sonuç
Ürün açıklamasında yazdığı değeleri yerine getirme konusunda başarılı. Henüz herhangi bir sorunla kaşılaşmadım. İki kanal arasında geçiş, ayar, iç dirençeleri görme ve yönetme gibi durumlar rahat kullanılabilmekte.
Eğer sorunsuzca her pilinizi şarj edebileceğiniz bir şart aleti almak isterseniz iSDT D2 yi kesinlikle öneririm. Daha uygun fiyatlı basit bir model arayışındaysanız iSDT SC-608 önerebilirim. Eğer bu modeli stoklarda bulamazsanız (üretimi artık yok) iSDT Q6 Plus modelini seçebilirsiniz.
Nereden Satın Alınır?
GearBest: https://goo.gl/pqEuJG
(İndirim konusunda facebooktan mesaj atarsanız dönüş yapacaklardır. QuadBrain.com dan geldik diyebilirsiniz 🙂 )
Yan Ürünler
iSDT PC – Paralel Adaptör (Eğer açılmazsa vpn ile giriniz, henüz Türkiye depoya eklenmemiş.)
iSDT BC – 8S’e Kadar Pil Kontrol Cihazı
Piyasanın yarı fiyatına, piyasadaki en iyi şarj aleti. Ben de tavsiye ederim, inceleme için teşekkürler Alp bey.
Kesinlikle bende severek kullanıyorum. Compact ve işlevli