Selamlar, yazımı en güncel yönetmeliğe göre yani 10 Şubat 2016’da yayınlanan yeni düzenmele üzerinden anlatacağım. Bu düzenlemeye göre artık öğrenciler okulla alakalı herhangi bir sebep göstermeksizin harçsız bir şekilde sadece defter ücreti ödeyerek pasaport sahibi olabilirler.

En özet haliyle: Öğrenciyseniz ve 25 yaşın altındaysanız herhangi bir harç ücreti ödemeden sadece 133,00 ₺’lik defter ücreti ödeyerek 25 yaşınıza kadar pasaport alabilirsiniz.

ÖĞRENCİ PASAPORTU NEDİR?

Öğrenci Pasaportu = 25 yaş altındaki tüm öğrencilerin harç ödemeden alabileceği klasik Bordo Pasaport normal pasaporttan tek farkı harç ödemeden alınabilmesi.

AYRICA: AÇIK ÖĞRENİMDE OKUYANLAR DA HARÇIZ PASAPORT ALABİLİR.

18 Yaşından Küçük Öğrenciler Harçsız Öğrenci Pasaportu Alabilir Mi?

Eğer 18 Yaşından küçükseniz maksimum 5 yıllık pasaport alabilirsiniz. Bunun için de her iki ebeveyn ve çocuğun birlikte ilçe nüfus müdürlüğüne gitmesi gerekiyor. Okuldan veya e-devlet üzerinden öğrenci belgesi alınması da gerekmekte.

18 Yaşından Büyük Öğrencilere Harçsız Öğrenci Pasaportu Ne Kadar Süre İle Verilir?

18 yaşını doldurmuş ve öğrenciyseniz de yukarıda da bahsettiğim üzere 25 yaşınıza kadar alabilirsiniz ama unutmayın hepsinde 133,00 ₺’lik defter ücretini ödemeniz gerekli.

Yaş kuralı için de: Eğer 24 yaşındaysanız 1 senelik, 23 yaşındaysanız 2 senelik pasaport alabilirsiniz. Eğer 25 olmanıza 6 ay varsa muhtemelen alamazsınız veya alsanız da bazı ülkelerde bir işinize yaramayabilir.

Ayrıca bu haktan faydalanmak için illa Türkiye’de okuyor olmanız gerekmiyor.

ÖĞRENCİ PASAPORTU İÇİN ALMAK İÇİN GEREKLİ ADIMLAR

  1. Öncelikle bu siteye giriyoruz: https://randevu.nvi.gov.tr/, pasaport seçeceğine tıklayıp kabul et diyoruz. Ardından eğer yeşil pasaport hakkına sahipseniz “Hususi Pasaport (Yeşil)” seçeceğini seçebilir, değilseniz “Umuma Mahsus Pasaport (Bordo)” seçeceğini seçin. Alt kısımdaki bilgileriniz doldurup ilerleyin ve kendinize uygun bir yer ve tarih seçin. Zaten site sizi güzelce yönledirmekte.
  2. Nüfus cüzdanının aslı
  3. 1 Adet biyometrik fotoğraf – İnternetteki bazı sitelerde 2 adet vs yazmakta. ama daha geçen hafta aldığımda sadece 1 adet istediler, zaten artık her şey dijital sisteme geçtiği için o fotoğrafı da geri verdiler.
  4. Eski pasaport (Varsa) – İptal işlemleri yapılıp, kesilip, deliniyor.
  5. Öğrenci belgesi. Sistemde zaten gözükmekte fakat siz yine de yanınızda götürün. E-devlet üzerinden temin edebilirsiniz.
  6. Pasaport bedeli dekontunu götürmenize ihtiyacınız yok. Yatırmış olmanız yeterli. Yine bir çok sitede bu bilgi hep yanlış verilmiş. Peki nasıl yatıracağınız derseniz, başvurunuzu yaptıktan sonra https://ivd.gib.gov.tr/ adresine girerek anasayfada yer alan “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” seçeneğine tıkladıktan sonra “PASAPORT DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ ÖDEME” seçeneğine tıklayarak 133,00 ₺ ödemeniz gerekli. Tekrar hatırlatmakta fayda var HARÇ ÖDEMEYECEKSİNİZ.
  7. İşlemler bu kadar, gününüz geldiğinde belgelerinizle beraber seçmiş olduğunuz ilçe nüfus müdürlüğüne giderek sıra numarası alarak işlemlerinizi kısa sürede halledebilirsiniz.

Pasaportun eve gelme süresi ise maksimum 7 gün sürmekte. Benimki 4 günde geldi ama siz yinede yurtdışına çıkmadan 2 hafta önce başvurunuzu yapın.

Yazıda unuttuğum konular varsa, sorularınız veya tecrübeleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here