Ekleme: 11 Mart 2019 tarihinde yazı yeniden yayındadır. Çok fazla mail ve mesaj geldi ama daha yeni zaman ayırıp linki güncelleyebildim. Drive linkini verdiğim düzenlenmiş kodları doğruda indirebilirsiniz. Değişiklik yapmak isterseniz de yazıyı okuyarak istediğiniz bilgiye ulaşabilirsiniz. İyi okumalar.

Yazılım konusu herkesin özellikle merak ettiği bir kısımdı, aslında buraya kadar geldiyseniz en basit kısmın burası olduğunu göreceksiniz. Bir çok forumda (özellikle facebooktaki sayfalarda) yazılımı kendisinin yaptığını iddia eden vatandaşlarımız mevcut, Öyle bir şey “YOK”. İnsanlar nedense çok garipler, derledikleri iki satır kodu birden kendilerinin yaptıkları düşüncelerine kapılıyorlar.

Buyurun size bitmiş, hazır, anahtar teslim, kendi “yaptığım” (derlediğim :)) kod: QuadBrain-ALPISLI-3D-Printer.zip (Bağlantı güncellendi: 11 Mart 2019)

Yukarıdaki link çalışamaz duruma gelirse yazıyı takip ederek de yapabilirsiniz. Daha önceden maille göndermekteydim fakat içeriğinde .ino dosyaları olduğundan mail gönderilememekte. Sorunlu link durumunda yorum yaparak bildirirseniz linki güncellerim.

Eğer hangi satırın ne işe yaradığını öğrenmek isterseniz yazının devamını okuyabilirsiniz, tabiki yukarıdaki hazır kodu indirerek deneme de yapabilirsiniz, eğer sorunsuz çalışırsa kullanabilirsiniz de. Bana mail gönderen herkese gönderdim ve gördüğüm kadarı ile de herkes sorunsuz çalıştırdı.

Öncelikle 3 boyutlu yazıcılar için hazırlanmış bir çok açık kaynaklı fw mevcuttur. Bende bunlardan en çok hoşuma giden “Marlin” olanını kullanıyorum ve anlatımı bunun üzerinden yapacağım. Temelde hepsi aynıdır, mantığını kavrarsanız hepsinde istediğiniz ayarlamaları yapabilirsiniz.

Marlinin resmin sitesi; http://marlinfw.org dur. Bu adresten son çıkan fw leri indirebilir kendinize göre derleyebilirsiniz.

İndirdikten sonra açmak için Arduino IDE ye ihtiyacınız vardır. Buradan indiriniz.

Kurulumu yapıp Arduinoyu açın, öncelikle kart yöneticisine (araçlar> kart> kart yöneticisi) gidip “Arduino AVR Boards” dan versiyonu 1.6.10 seçip güncelleyin, veya yüklü değilse yükleyin.

Sonrasında kartınızı “Arduino/Genuino Mega or Mega 2560” seçip, işlemciyi de “ATmega 2560 (Mega 2560)” seçin.

Kullandığınız LCD ye görede kütüphane eklemelisiniz, genellikle alabileceğiniz 2 çeşit lcd var, biri 20×4 standart lcd diğeri ise grafik lcd.

Eğer grafik lcd kullanıyorsanız buradan detaylarına bakabilir, hacks kısmından başlangıç logosunu nasıl değiştirebileceğinizi öğrenebilir ve gerekli olan arduino kütüphanesini de indirebilirsiniz. Kütüphane için; https://code.google.com/archive/p/u8glib/downloads adresinden en son çıkmış olan kütüphaneyi indirin, örn: u8glib_arduino_v1.14.zip

Sonrasında .zip içerisinden çıkardığınız U8glib klasörünü arduinonun library klasörünün içine atın.

Buraya kadar olan kısım, kodları hazır kullansanızda yapmanız gereken kısımlardı. Bundan sonrasında ise MarlinFW de bizi ilgilendiren kısımlardan ve hangi satırın ne işe yaradığından bahsedeceğiz, benim anlatımım kartezyen 3D yazıcı nasıl yapılır üzerine fakat siz delta 3D yazıcı nasıl yapılır diye arıyorsanız, mekanik kısımların aynı olduğunu söylemem fakat yazılım kısmında indirmiş olduğunuz fw nin “Marlin” klasörü içerisinde “example_configurations” klasörü mevcut, oradan TAZ4 den Delta 3D yazıcıya kadar tüm makinelerin hazırlamış kodlarına ulaşabilirsiniz.

Yazılım kısmının aslında ne kadar basit olduğunu anladınız mı? Çünkü zaten hazır, biz öyle dağları bayırları aşmıyoruz bunu yaparken.

Şimdi sırada kodlarımızı düzenlemek var, öncelikle arduinoyu tamamen kapatıp açın (kütüphanelerin gözükmesi için), sonrasındaysa ise Marlin klasöründen “Marlin.ino” dosyasını açın. Açtığınız da bu şekilde bir ekranla karşılacaksanız;

Ardından resimdeki gibi “Configuration.h” sekmesine geliniz.

Öncelikle eğer düzenlediğimiz satırların başında // varsa silin. Örn. //#define CUSTOM_MACHINE_NAME “ALP” ise bunu #define CUSTOM_MACHINE_NAME “ALP” olarak değiştirmeniz gerekli ki satır kullanıma girsin.

İletişim Hızı:

#define BAUDRATE 250000 genelde kullanılan değerdir ama ben şuan 115200 olarak ayarladım. 115200 yaparak ilerleyin.

Makine Adı:

#define CUSTOM_MACHINE_NAME “Makinenize İsim Verin” – Tırnak içerisine istediğinizi yazınız.

Extruder Sayısı:

#define EXTRUDERS 1 – Kaç tane kullanıyorsanız o kadar yazınız.

Güç Kaynağı:

#define POWER_SUPPLY 1 – Standart bir güç kaynağı kullandığımız için 1’i seçiyoruz, 0 olursa kullanmadığımız, 2 olursada XBoxlarda kullanılan adaptör veya onun gibi modlanmış adaptörlerden birini kullandığımız anlamına gelir, tabi bunların bağlantı yerleri daha farklıdır.

Termal Ayarlar:

Üst kısımda bir sürü ısı ölçerin marka model değerleri verilmiştir, kullandığınız ısı ölçere göre bir seçim yapınız. Aliexpress, banggood gibi sitelerden aldıklarımız 1 numara yani “1 : 100k thermistor – best choice for EPCOS 100k (4.7k pullup)” olarak açıklaması yapılmış olandır.

Yinede en doğru ayarı, tablanızı ısıtıp hem lcd’den ısıya bakıp hemde lazerli ısı ölçerlerle ölçerek yapabilirsiniz.

Buradaki ayarları şu şekilde yapıyoruz;

#define TEMP_SENSOR_0 1 –> Extruderımız 1. Olan
#define TEMP_SENSOR_1 0 –> 1den 4’e kadar olanlarda +4 extruder için ama biz kullanmadığımız için 0 yapıyoruz.
#define TEMP_SENSOR_2 0
#define TEMP_SENSOR_3 0
#define TEMP_SENSOR_4 0
#define TEMP_SENSOR_BED 1 –> Tablamız

Maksimum Isılar:

#define HEATER_0_MAXTEMP 240
#define HEATER_1_MAXTEMP 240
#define HEATER_2_MAXTEMP 240
#define HEATER_3_MAXTEMP 240
#define HEATER_4_MAXTEMP 240
#define BED_MAXTEMP 120

Isıların en fazla kaç dereceye çıkmasını isterseniz onu yapınız, ben bu şekilde tercih ettim, hazır olarak verdiğim kodlarda ise 260/150 şeklindedir.

Isı PID Ayarları:

Bizim yaptığımız makine için bu değerleri giriniz;

// Hephestos i3
#define DEFAULT_Kp 23.05
#define DEFAULT_Ki 2.00
#define DEFAULT_Kd 66.47

ENDStop Ayarları:

Switchlerimizin hepsini makinenin minimum noktalarına koyduğumuz için buradan tüm eksenleri Min olarak seçiyoruz, elbetteki bunların yönlerini değiştirebiliriz veya switchleri koyduğumuz yerleride. Fakat minimum mantığından gittiğimiz için ayalarıda bu şekilde yapınız.

#define USE_XMIN_PLUG
#define USE_YMIN_PLUG
#define USE_ZMIN_PLUG
//#define USE_XMAX_PLUG
//#define USE_YMAX_PLUG
//#define USE_ZMAX_PLUG

Bu kısmıda tamamen “ture” olarak değiştiriniz. Sebebi ise endstopların çalışma mantığını ters çevirmektir, yani basılı iken mi sınırlasın yoksa basılı değilken mi? False yaparsanız basılı iken motorlar haraket eder, true yaparsanızda basılı değilken. Eğer motorlarınız basılıyken haraket ediyorsa artık hangi ayarı değiştirmeniz gerektiğini biliyorsunuz.
#define X_MIN_ENDSTOP_INVERTING true
#define Y_MIN_ENDSTOP_INVERTING true
#define Z_MIN_ENDSTOP_INVERTING true
#define X_MAX_ENDSTOP_INVERTING true
#define Y_MAX_ENDSTOP_INVERTING true
#define Z_MAX_ENDSTOP_INVERTING true
#define Z_MIN_PROBE_ENDSTOP_INVERTING true

Adım Ayarları – KALİBRASYON:

İşte kalibrasyon dediğimiz kısım, ben burayı genelde oranlayarak hesaplıyorum, mesela değerleri 100, 100, 4000, 100 yapıp kodu makineye yüklüyorum ve X eksenine 100mm git diyorum, 125mm mi gitti? yani 1.25 fazla gitti, ters orantıdan bu eksenin 80 olması gerektiğine karar veriyor ve kodda ilgili yeri o şekilde değiştirip tekrar deniyorum.

Bunu tüm eksenler için yapıyorum ve şuan kullandığım ayarlar bu şekilde:
#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT { 80, 80, 4000, 100.47095761381482 }

İlki x, ikinci y, üçüncü z, dördüncü extruder.

Peki bu şekilde yapmadan nasıl yapılmakta derseniz;

X ve Y için = (adım sayısı * driver mikro adım) / (kayış adımı * kasnak diş sayısı)

Yani;

Adım Sayısı: Kullandığımız motorların data bilgilerinden adım sayısına bakmamız gerekli, genelde 200 adımdır.

Driver Mikro Adım: Bir önceki bölümde hepsini takınız demiştim, hepsi 1/16 yapmakta yani 16.

Kayış Adımı: Bunu kullandığınız kayışın bilgilerine bakarak bulabilir veya ölçebilirsiniz.

Nasıl ölçüler derseniz buyurun efenim, “P” yazan değer ihtiyacımız olandır ve GT2 adı üzerinde 2mm dir.

Kasnak Diş Sayısı: 3D printerda kullandığımız GT2 için olanlar 20 dir. Zaten aldığınız yerde de belirtirler.

Şimdi elimizde neler var, mm/s = (200 * 16) / (2 * 20) => mm/s = 3.200/40 = 80 Evet 80’i bulduk, yani hem yukarıda anlattığım ilk yöntem hemde bu yöntemi doğru sonuçlara erişmek için kullanabiliriz.

Aynısı Z ekseni içinde geçerli fakat onda farklı bir değer daha var, oda şu şekilde;

Z için = (adım sayısı * driver mikro adım) / vidalı mil adımı

Vidalı Mil Adımı: Vida adımı yani, kullandığınız mile göre değişir veya burada Z ve X te bulunduğu gibi kayış/kasnak sistemide kullanabilirsiniz, onun hesaplarıda yukarıdaki gibi zaten. Ben size yolunu anlatıyorum çünkü gelen maillerde, şurada şunu burada bunu kullanabilir miyim soruları yoğun olarak var. Tabiki kullanabilirsiniz.

Unutmadan önceki yazılarımda bunu kullanıyoruz dediğim vidalı millerin vida adımı 0,8mm dir.

Veee tabiki EXTRUDER

ÖNEMLİ EKLEME: Extruder’ı test ederken ısıtmanız gerekli, yoksa motor güvenlik amacıyla çalışmaz.

2 çeşit extruder vardır, Bowden (Direct Drive, Doğrudan) ve Gear Reduction (Dolaylı, Dişli), ikisi içinde ben size hesap yollarını veriyorum, gerisi sizde.

Bowden  = (adım sayısı * driver mikro adım) / (hob efektif çap * pi)

Bilinmeyenleri yazıyorum gerisi yukarıda olanlar.

Hob Efektif Çapı: Filamentimizi itecek olan hobbed bolt’un çapı. Bu arkadaşın adı bowden/direct drive extruderlarda “Drive Gear” olarak geçer ve piyasada MK7, MK8 gibi isimleri vardır. Hatta şöyle bir dev amme hizmeti yapayım: http://reprap.org/wiki/Drive-gear burada var olan hepsinin çapıda yazar.

Pi:  3 değil 3,1415857143 alınız.

Gear Reduction = (adım sayısı * driver mikro adım) * (büyük dişli diş sayısı / küçük dişli diş sayısı) / (hob efektif çap * pi)

Büyük dişlinin ve küçük dişlinin diş çaplarını yerlerine koyunuz, geri kalanların açıklamaları yukarıdakiler gibidir.

Öncelikle, adım sayısı ve driver mikro adımlardan yukarıda zaten bahsettim, büyük ve küçük dişlilerin diş sayısına gelirsek, mesela buradaki 45:11 olduğu yazmakta. Eğer elinizde dişli var ve bilmiyorsanız, sayın (:

Hob efektif çapı için ise mesela buradaki hobbed bolt’un ilgili yerinin çapı 6mm, değerleri yerlerine koyarak bu konuda da bir örnek yaparsak;

mm/s = (200 * 16) * (45 / 11) / ( 6 * 3,1415857143) => mm/s = 3200 * 4,09 / 18,849514286 => 694.34149875

ÖNEMLİ NOT: Küsuratlı değerleri “.” nokta ile yazın. “,” virgül ile değil.

Hız Ayarları:

Bu ayar size kalmış, maksimum haraket hızlarıdır. Ben böyle yaptım.

#define DEFAULT_MAX_FEEDRATE { 200, 200, 3.3, 25 }

Bu ayarda yine size kalmış olup maksimum hızlanma (ivmelenme) ayarıdır.

#define DEFAULT_MAX_ACCELERATION { 1100, 1100, 100, 10000 }

Yanlarında ayarların açıklaması yazmaktadır, ilkini baskı haraket hızları, ikincisi geri çekme hızı, üçüncüsü ise baskı yokken ki gezi hızıdır. Bunlar varsayılan ayarlardır. Slicer üzerinden zaten her seferinde ayarlamaktayız.

#define DEFAULT_ACCELERATION 650 // X, Y, Z and E acceleration for printing moves
#define DEFAULT_RETRACT_ACCELERATION 1000 // E acceleration for retracts
#define DEFAULT_TRAVEL_ACCELERATION 1000 // X, Y, Z acceleration for travel (non printing) moves

Minimum Jerk hızları

#define DEFAULT_XJERK 10.0
#define DEFAULT_YJERK 10.0
#define DEFAULT_ZJERK 0.4
#define DEFAULT_EJERK 5.0

Hız ayarları buraya kadar.

Z Ayarı:

Bu satırı kapatıp

//#define Z_MIN_PROBE_USES_Z_MIN_ENDSTOP_PIN

Bu satırı açın

#define Z_MIN_PROBE_ENDSTOP

Z de endswitch kullanmaktayız çünkü ve minimumda kendileri, yeni versiyonlarda Z ekseni için çeşitli ayarlar getirdiler mesela BLTouch gibi sensörler için özel ayarlar bulunmakta.

Motor Yönleri:

Eğer motorlarınız ters yöne gidiyorsa kablolarını söküp ters çevirmek yerine bu ayarı kullanabilirsiniz.

True iken ters ise false yapın hepsi bu kadar.
#define INVERT_X_DIR true
#define INVERT_Y_DIR false
#define INVERT_Z_DIR true

Home gidiş yönleri için kullandığımız ayar kısmı.

1=Maksimuma git, -1=Minimuma git. Biz minimumlara end switch koyduk.
#define X_HOME_DIR -1
#define Y_HOME_DIR -1
#define Z_HOME_DIR -1

Tabla Büyüklük Ayarı:

Minimumlar zaten end switchlerimiz olduğu için 0 olacak, maksimumlar ise makinenizin tabla genişliği ne ise ona göre mm olarak ayarlayınız. Bunlar benim yazımda anlattığım makinenin tabla ölçüleridir.

#define X_MIN_POS 0
#define Y_MIN_POS 0
#define Z_MIN_POS 0
#define X_MAX_POS 215
#define Y_MAX_POS 210
#define Z_MAX_POS 180

Eve Gitme Hızı:

// Homing speeds (mm/m)
#define HOMING_FEEDRATE_XY 2000
#define HOMING_FEEDRATE_Z 150

Ön Isıtma Ayarları:

İlk ayarlar PLA için ikinci ayarlar ABS için makineyi ısıt dediğinizde ki ısı dereceleridir.

#define PREHEAT_1_TEMP_HOTEND 200
#define PREHEAT_1_TEMP_BED 70
#define PREHEAT_1_FAN_SPEED 255 // Value from 0 to 255

#define PREHEAT_2_TEMP_HOTEND 230
#define PREHEAT_2_TEMP_BED 100
#define PREHEAT_2_FAN_SPEED 255 // Value from 0 to 255

LCD & SD Kart:

Buradan hangi LCD yi kullanıyorsanız ona göre ayar yapmanız gerekli, yazının en başında da bahsettiğim gibi ben grafik ekran kullandım ve ona göre bir ayar yapıyorum. Farklı LCD için de ayar aynı şekildedir.

Öncelikle LCD dil ayarını yapıyoruz. Buradan en yazan kısmı tr yaparsanız language.h sekmesideki Türkçe kısmı aktif edecektir.

#define LCD_LANGUAGE en

Karakter ayarları, Japanese olanı yazınız. Eğer LCD’niz farklıysa mesela rusça karakter için, o zaman “CYRILLIC” yazabilirsiniz.

#define DISPLAY_CHARSET_HD44780 JAPANESE

Sonrasında SD Kart ayarını yapıyoruz. Başındaki // silerek.

  • SD CARD
  • SD Card support is disabled by default. If your controller has an SD slot,
  • you must uncomment the following option or it won’t work.
  • */

#define SDSUPPORT

Sonra devam ederek “RepRapDiscount FULL GRAPHIC Smart Controller” yazan kısmı arıyoruz, bizim LCD’miz bu işte, başındaki // siliyoruz ve kullanıma açıyoruz.

// RepRapDiscount FULL GRAPHIC Smart Controller
// http://reprap.org/wiki/RepRapDiscount_Full_Graphic_Smart_Controller
//
#define REPRAP_DISCOUNT_FULL_GRAPHIC_SMART_CONTROLLER

Her şeyi yaptım ama ekrana görüntü gelmedi derseniz kablolarını ters takmışsınız muhtemelen veya gerekli yerden açmayı unutmuşsunuzdur.

Şimdi gelelim dil kısmına, yukarıda dediğim gibi satırı aktif edip, tr yaparsanız zaten Türkçe olacaktır.

Aynı bu şekilde:

#define LCD_LANGUAGE tr

Ama ben kendim çevirmek istiyorum derseniz o zaman, language_tr.h sekmesini seçip gerisini istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Zaten çevrilmiş bir durumda.

Bu konuyla beraber 3D Printer Nasıl Yapılır? serisini şimdilik bitiriyorum. Eğer sorularınız olursa yorum kısmında sorabilirsiniz. Ayrıca iddia ediyorum bu kadar net ve detaylı bir şekilde bırakın Türkçe anlatımı Mandarincede dahil bulamazsınız (:

Ayrıca rica ediyorum şu yazılarımı kendiniz yazmış gibi sitelerinizde veya forumlarınızda paylaşıp durmayın. Fotoğraflarla beraber kopyalıyorsunuz sonra heryerde kocaman “www.QuadBrain.com” yazıp duruyor. Şuana kadar yazılarımı çalanlara uyarı maili gönderiyordum fakat bundan sonra başka şeyler yapmayı planlıyorum (:

Kendinize iyi bakın, sözümü geçte olsa tamamladığım için mutluyum umarım sizde beğenirsiniz.

Küçük Ekleme: Gerekli olan herşeyi basit bir şekilde açıklamaya çalıştım, hata yaptığım kısım olursa bildirin lütfen. Sırasıyla baştan aşağıya yazdım, bulamadığınız bir ayar olursa cmd+f (ctrl+f) tuşuna basıp arayarak rahatlıkla bulabilirsiniz. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

158 YORUMLAR

      • Merhaba, yeni yorum yazamadığım için buraya yazıyorum. Eksenleri sıfırla dediğimiz zaman hepsi sıfıra gidiyor end stoplara basıp duruyor. Ekranda z ekseni sıfır görünüyor. X ve y 250 ve 190 olarak görünüyor. Sebebi nedir acaba. Tabla ölçüleri x 500 y 380 z 300. Yardımcı olabilir misiniz

        • Safe homing seçeneğini aktif ettiğiniz için marlin homing yaparken X ve Y’yi belirlediğiniz tabla boyutunun ortasına getirdikten sonra Z’de homing yapıyor. Deaktif etmemekte yarar var, yine de kapatmak isterseniz marlinde şu ayara gidin:

          #define Z_SAFE_HOMING

          #if ENABLED(Z_SAFE_HOMING)
          #define Z_SAFE_HOMING_X_POINT ((X_BED_SIZE) / 2) // X point for Z homing when homing all axes (G28).
          #define Z_SAFE_HOMING_Y_POINT ((Y_BED_SIZE) / 2) // Y point for Z homing when homing all axes (G28).
          #endif

  1. Alp bey merhaba. Ben liseye yeni geçtim . 3d yazıcımı sizin sitenizden yardım alarak yaptım. Tek eksik yazılım rica etsem bana kullandığınız yazılımı gönderebilirmisiniz? denedim ama bir türlü yapamadım

    • Aleykümselam,

      1.6.10’a güncellemenizi (düşürmenizi) tavsiye ederim çünkü son sürümlerde genelde sorun çıkarmakta. Eğer sorun yoksa onuda kullanabilirsiniz.

  2. Selamlar ve bu mükemmel anlatım için sonsuz teşekkürler 🙂
    Daha önce sorulmuşsa özür dilerim, yazıcının tabla boyutlarını istediğimiz gibi ayarlayabilir miyiz. Yani aynı sistemle daha büyük bir yazıcı yapabilir miyiz. Teşekkür ederim

    • Merhaba, rica ederim.

      Evet yapabilirsiniz. Motorlarıda çok aşırı büyük yapmadıkça nema 17 kullanabilirsiniz, torkları sağlamdır ve zaten zorlanacağı bir işlem yapmamaktadır.
      Tabla büyüdüğünden dolayı ısıtma kısmı biraz sorun çıkaracaktır, onuda kullandığınız tablaya göre ısıtmak için başka yollar deneyebilirsiniz.

  3. Merhaba, öncelikle nefis bir yazı olmuş. Baştan sona bir kaç defa okudum.
    Ben de yazıcı yapmayı planlıyorum.
    Muhtemelen bu rehberi takip ederek başlayacağım.
    Bu rehberi takip ederek yazıcısını tamamlayan kimse var mı?
    Bu rehber şu anda güncel mi?
    Yani rehberi hazırlayan arkadaş buradan soru sorduğumuzda cevap verir misin bunu merak ediyorum 🙂

    Çünkü yazıcıyı hazırlarken bir yerde takılmama ihtimalimiz yok. Bu duruma karşı şimdiden hazırlıklı olmak gerekli 🙂

    Yazıcıyı olabildiğince çabuk şekilde yapıp hacklemeye başlamak istiyorum. İlk hedefim WiFi üzerinden girilebilen bir arayüz tasarlayıp bu arayüz ile dosyaları göndererek yazma işlemini başlatabilmek.

    • Merhaba,

      Rehber 80.000’in üzerinde okundu ve binlerce mail aldım, zaman buldukça hepsine de cevap verdim 🙂
      Rehber güncel, bu rehberden yararlanarak farklı veya kendi makinenizi bile yapabilirsiniz. Benim amacım sabit bir makinenin nasıl yapıldığını anlatmak değil, bu kategorideki tüm makinelerin hangi yolları izleyerek yapılacağına anlatmaktı. Umuyorum başarılı olmuştur.

      Wifi için de octoprint gibi oluşumlar var, tavsiye ederim.

      İyi çalışmalar.

  4. Merhaba üstad o kadar güzel detaylı anlatmışsın ki tek nefeste sorunsuz bitirdim, ayarlarını yaptım ve çalıştırdım ama ilk çıktıyı almaya çalıştığımda extruder ın çalışmaığını farkettim. Yaptığım denemeler sonucunda problemin ramps ta olduğunu çözüm 🙂 Şimdi ben extruder 1 yerine extruder 2 i kullansam da ramps i yenilemek zorunda kalmasam yazılımla bu işi nasıl yaparım?

  5. Üstadım harika bir paylaşım olmuş. Gayet net ve açıklayıcı. Sormak istediğim bir şey var. Bu jerk değerleri nasıl olmalı? Yüksek ya da düşük olunca baskı kalitesi nasıl etkilenir?

    • Selamlar,

      Jerk değerleri o eksende saniyede kaç mm (mm/sec) ilerlemesini istediğinizi seçmeniz için vardır.
      Yani siz eğer 100mm/s (600mm/min) ayarlarsanız slicerdan hızı 150mm/s yapsanız bile o 100mm/s nin üzerine çıkmaz, çünkü fw den kısıtlamış olursunuz.
      O yüzden hangi hızda kullanmak isterseniz ona göre ayar yapabilirsiniz.

  6. Hocam eline sağlık, ben bu kadar detaylı anlatım hiç bir yerde görmedim gerçekten teşekkürler. Önce uzaktan kumandalı araba sonra drone yapmaya karar verdim ama başlangıç noktam burası olacak zannedersem. Bir konuda bilgi almak istiyorum. 2 Extruder kullanımı ne işe yarar, yani nerede yardımcı olur bize, bir de malzemeleri toplamaya başladıktan sonra tekrar yazacağıma eminim, umarım desteğinizi esirgemezsiniz.

    • Merhaba,

      2 Extruder iki renkli bir baskıda veya suda eriyen destekli baskılarda işe yaramaktadır.
      2 renkli bir baskı için tasarımı bağımısız iki parça olarak çizip, slicerda iki parça için de farklı extruderlar atamanız gerekli. Bu pek kullanılan bir baskı çeşidi değildir çünkü yorucudur.
      İkinci extruder’ın suda eriyen destek basmak için kullanılması çok daha pratik bir yöntemdir.

  7. Selamlar, bir şey daha sormak istiyorum, ben yazım alanını 50×50 düşünüyorum ve sitede yapmış olduğunuz autocad çizimini buna göre uyarlayabilirim, fakat yazılımsal olarak sadece belirtmiş olduğunuz yerdeki tabla ölçülerini mi değiştirmek gerekiyor, yoksa değiştirilmesi gereken başka yerler de var m? Şimdiden teşekkürler.

    • Selam,

      Evet sadece baskı alanı ayarlarını değiştirmeniz yeterli. Bu sayede 0 noktasını aldıktan sonra sizin belirttiğiniz mesafede ilerleyecektir. Ölçülerde istediğiniz kadar özgürsünüz.

  8. Hocam cevaplar için teşekkürler, cahil soruları sorabilirim sabrınıza sığınıyorum. Şase için de boyut değişikliği yapıp kasnakların hesaplarını da tekrar değiştirmek gerekir mi?

  9. Ustam iyi akşamlar bu kodu başka şekilde if le while ile yazma şansımzı varmı yoksa sadece define komutunu kullanarakmı yazmamız gerekiyor. Birde bizim projemizde g code ile değilde kullanıcıdan x y z koordinatları alınarak basım işlemi gerçekleştirilecek.Son olarak reprap kullanırken pinMode (pin numarası , OUTPUT) şeklinde kullanabiliyormuyuz. Bana yardımcı olur musunuz ?

    • Merhaba,

      Marlin yazilimi hazirlanmis oldugundan siz sadece kullandiginiz parcalari seciyorsunuz define ile. İf/else if vs. kullanim nedeni ne olacak bilmiyorum ama kod bilginiz varsa gerekli gordugunuz yerlerde duzenlemelere gidebilirsiniz.

      Koordinatlara gelince gcode’un amaci zaten o. Dilimledigi 3boyutlu tasarimi karmasik olan koordinasyon kodu haline getiriyor. Kullanicidan koordinat alarak yapmak icin kodda duzenleme yapmaniz veya yine gcode ile vermeniz ama o gcode icinde istediginiz koordinasyolari duzenleyerek vermeniz gerekir.

      Reprap dediginiz ramps mi? Eger oysa tek amaci arduino ile diger ekipmanlar arasi sheild olmak oldugundan istediginiz gibi cikis pini ayarlayabilirsiniz.

  10. Merhaba, ben 3d yazıcı işinde yeniyim kendime birtane hypercube yazıcı topladım fakat configuration.h dosyası lazım. ekstra diğer sorunum ise marlin yazılımı kurdum repetier programında kullanırsen uzun usb kabloda bağlantı kesiyor kısa kaboda herhangi bir problem yok. eğer configuration.h dosyası paylaşırsanız sevinirim. yasinmorkoche@gmail.com

  11. Hocam gerekli kodları bir drive hesabına yükleyip direk linki koysanız daha iyi olur uzun süre bu bilgiler herkese lazım olacak kaybolup gitmesin 🙂

  12. Hocam ellerine sağlık, 3d’ ye başladım tüm parçaları aldım, marlin de dediğin adımları yaptım burada 2 sorum olacak;
    1- Extruder hesabında hobbed bold 8mm bendeki ve yaptığım hesaba göre 520,87157493311 çıkıyor.
    2- Yükle dediğimde ” #error “You must set MIXING_STEPPERS >= 2 for a mixing extruder.” hatası veriyor, nasıl çözüme ulaştırabilirim yardımlarınızı bekliyorum.

  13. Bitirme projesi olarak 3B yazıcı tasarlamaktayız ve kod konusunda size bir kaç şey sormak istiyorum. Bana mail üzerinden ulaşırsanız çok sevinirim. iyi çalışmalar.

  14. Marlin-1.1.3 – ALP (23.06.2017) dosyasını indirdim ama arduino’nun programında nasıl açıldığını çözemedim nasıl açarım

  15. Merhabalar, benim sorum Z eksen heseplaması için; step motoru kaplin vahıstasıyla vidalı mile bağlamak yerine, vidalı mili yataklayıp ucuna GT2 60 diş bir kasnak takıp step motora da 20 diş kasnak bağlayarak hareket vermek. (Step motorumun torkunu 3 katına çıkarmak için soruyorum)
    Burada işin içine hem kasnak hem de vidalı mil girdiği için hesaplama nasıl olucak?

    • Merhaba,

      Mekaniksel olarak durumu anladım, pek gerekli olduğunu düşünmesem de matematiksel olarak bunu bir deneyiniz: ((adım sayısı * driver mikro adım) / (kayış adımı * kasnak diş sayısı)) / vidalı mil adımı

      Not. %100 emin değilim.

  16. Z eksenlerini marlin yazılımlarının hiçbirinde çalıştıramıyoruz repetierde çalışıyor ama ondada extruder motoru çalışmıyor yardımcı olursanız çok minnettar oluruz.

    • Merhaba,

      Bilgisayarım yoktu bir süre bakamadım buralara. Paylaşmış olduğum config ile denediğinizde sorun devam ediyor mu? Aşamaları doğru yaptıysanız bir sorun olmaması gerekli. Anlaşıldığı kadarı ile elektronik bir sorun değil, yazılım kısmını kontrol ediniz.

  17. Merhabalar, ben bütün yapılması gerekenleri yaptım fakat lcd ekranım da ne menü ne yazı gözükmüyor ayrıca motorlar dahi çalışmadı nerede hata yapıyor olabilirim. Teşekkürler

  18. Selam , Marlin 1.1.3 kurdum fakat ekranda “sd kart yok” mesajı alıyorum ,nasıl düzenlerim.(elimde başka bir yazıcı var,grafik ekran ve kart okuyucuyu ona takınca sd kartı görüyor.)

    • Selam,

      Donanım çalıştığına göre yazılımda hata yapmışsınız.

      SD Kart ayarını yapıyoruz. Başındaki // silerek.
      Şu kısıma gelin:
      SD CARD

      SD Card support is disabled by default. If your controller has an SD slot,
      you must uncomment the following option or it won’t work.
      */

      #define SDSUPPORT

      //#define SDSUPPORT dir normalde. Başındaki // leri siliniz.

  19. Yanıtladığınız için teşekkürler ama zaten ” #define SDSUPPORT ” durumunda, SD kütüphanesinde sorun olabilirmi? Size zahmet olmassa denediğiniz (sd kart okuyan) kodu zip leyip gönderebilirmisiniz.

    • Rica ederim ama buradaki kod zaten deneyip de paylaştığım bir versiyonu. Nedendir çözemedim ama herkesde çok farklı sorunlar oluyor sürekli.

      Çözüm için diğer yollar:
      İlgili alanları ilgili şekillere getirerek.
      1.
      /* power on init. sd card */
      #if ENABLED(SDSUPPORT)
      if (!card.cardOK) card.initsd();
      #endif

      sdcard

      2.
      Çalışmazsa yine aynı yeri tam olarak şu şekilde değiştirin:

      #if ENABLED(SDSUPPORT)
      card.initsd();
      #endif

      3.
      SD Kart başka yerde çalışıyor yoksa acaba sorun onda mı derdim ama sanırım değil. Yinede bir format atabilirsiniz.
      https://www.sdcard.org/downloads/formatter/index.html

      4.
      Kartlarda bulunan pinlerden dolayı şöyle bir yöntem de deneyebilirsiniz:
      pins_GT2560_REV_A.h kütüphanesi içinde
      //#define SD_DETECT_PIN 38
      //#define SD_DETECT_PIN -1
      Bu iki satırı yorum satırına çevirin // koyarak.

      ve
      configuration.h kütüphanesinde de
      //#define DISABLE_M503

      Sırasıyla deneyebilirsiniz. Hepsinde sonuç alanlar var, hepsini paylaşmak istedim.

  20. Selam Alp bey,bu kodlamayı cnc gravur (pcb işlemek) için kullanabilirmiyim? Extruder ve ısıtıcıları nasıl yok saydırabilirim yada pcb işlemek için (arduino mega+LCD 128×64+RAMPS 1.4 kullanarak) firmware varmı.
    Teşekkür ederim.

    • Selam, var tabiki hatta marlinle de olur ama ben yapmadigim icin bu bu diyemiyorum. Cnc marlin vs. aralamalari yaptigimda bir cok sonuc cikmakta. İslerden vakit buldugum bir zaman belki boyle bir proje yapip anlatimini yapabilirim.

  21. benim elimde bastırmak istediğim bir .stl dosyası var bunu slicer programda (3d builder) da açıyorum ama yazıcıda bastırmak için ne yapmalıyım

    • Merhaba

      O kısmı anlatmadım yazılarımda. Baskı alma kısmı ayrı bir dünya. Cura, repetier gibi ücretsiz yazılımları kullanabilirsiniz. İçlerinde kullandığınız makineye uygun profiller mutlaka olacaktır. Zamanla kendi ayarınızı tutturabilirsiniz.

  22. Merhabalar paylasim icin tesekur ederim elinize saglik ben marlin i kurdum karta ama lcd ecran calismadi isiklari yaniyor ama gerisi gorunmuyor bembeyaz ecran var acaba sorun ekrandami ecran RepRap Ramps 1.4 Uyumlu 128×64 Grafik GLCD Ekran simdiden tesekurler

  23. Merhaba hocam ısıtıcı tablayı alüminyum aldım. 300×300 besleme 24v. Bağlantı kablolarını 220v için kullanılan üçlü priz kablosundan söktüm. Bir süre çalıştırdım rampsın besleme soketinden dumanlar geldi. Tablayı söktüm geri kalan herşey güzel çalışıyor. Tablayı tekrar denemek istiyorum. Kabloyu değiştirsem sorun çözülecek düşüncesindeyim. Sizin fikir ve önerileriniź nedir?

  24. bir kaç haftadır çok güzel kullanıyordum bugün çalıştırınca çok güzel açıldı ama sonra ekran yavaş yavaş tamamen gitti şimdi sadece reset tuşuna basılıyken birazcık yazılar okunuyor yazılımla ilgili sandım ama kartın yazılımı birkaç kere silip tekrar yükledim düzelmedi sizce neyden kaynaklanmış olabilir yeni bir ekran almama gerek var mı? (ekranın parlaklık ayarını değiştirmedim) (ekran 128 x 64 grafik lcd )

    • Selam

      Yazılımsal bir sorun gibi durmuyor. Eğer üzerindeki potansiyometreden parlaklık ayarını değiştirmediyseniz ekranda sorun vardır.

  25. selamun aleyküm yazı cok guzel oncelikle belirtmek isterim extruder 0 slotunu yaktım galiba sürücüyü ters takarak baskı alamıyorum E1 slotunu ayarlıyamadım yardımcı olurmusunuz

    • Aleyküm selam
      O zaman şöyle bir şey deneyelim:
      #define EXTRUDERS 2 yapın. 2 tane kullanıcam anlamında.
      Yazılım kısmı bu kadar.
      Daha sonra Cura veya hangi slicer’ı kullanıyorsanız ona gelin ve 2 Extruder kullanıyorum olarak ayarlayın aynı şekilde.
      Baskı alırken de baskıları 2.Extruder üzerinden alın. 1.yi hiç kullanmayın.
      Çift extruderlı olarak yaptığım bir makineden yola çıkarak mantıklı duruyor. Deneyip sonuçları iletebilirsiniz.

      Kolay gelsin.

  26. Merhaba ekranda sıkıntı yokmuş Arduino mega yı değiştirince sorun çözüldü ama bu seferde step motorlar çalışmıyor end stopları sabitlerken çat diye bir ses geldi bir yanık kokusu geldi hemen kapattım açtığımda motorlar çalışmıyordu motorlara akım gelmiyor motor sürücüleri bozulmuş olabilir mi ? (a4988)

    • Merhaba
      Yüksek ihtimal endstopları ters takıp arudinonun 5v becini yakmış olabilirsiniz. Arduinoya usbden 5v verip de bir deneyin.
      Olmazsa rapmsi değiştiriniz.

  27. Cevap için teşekkür ederim ama sorun adaptördeymiş galiba bir baktım 2.63 volt geliyor çıkartıp taktım tekrar 12v oldu motorlarda çalışıyor .

  28. Merhaba, anlatım için teşekkürler. Merak ettiğim konu baskı tablam büyük olduğu için z eksenini çift motorla hareket ettiriyorum. Tmc2130 sürücüm iki motoru sürecegi için motorları 1 er amperlik seçtim. Aşağı yönlü harekette sorun yaşamıyorum lakin tablayı yukarı doğru harekette adım kaçırıyor.
    Kullandıgım kart Fysetc f6 1.3 ( 3 extrudur çıkışı var) ben çift extrudur kullanıyorum. 1 motor sürücü boşta kalıyor. Bunu değerlendirip Z eksen de ki motorları 2 amperlik daha büyük motorlarla degiştirmek istiyorum. Bunun için Configuration dosyasında #define Z2_DRIVER_TYPE TMC2130 satırını aktif hale getirdim, sonra Configuration_adv dosyasında #define Z_DUAL_STEPPER_DRIVERS satırını da aktive ettim. lakin E2 extrudure Z2 nin yerine geçmedi. Hangi kısmı atladım yardımcı olurmusunuz.

  29. Hocam kusuruma bakmazsanız bir soru soracaktım. Printerımda tablamın 50 derece durmasımı istiyorum.Ama sürekli ısı artıyor sebebi ne olabilir

    • Selam, ne kusuru 🙂
      Slicer programınızda gcode çıkartırken ısıyı 50 yapın veya sonradan yazıcı üzerinden control kısmından ısıyı yine 50 ye çekebilirsiniz.

  30. Hocam özür dileyerek soruyorum mesela 200 derecede yazdırmak istiyorum Sıcaklık 200 seçili iken 200 ü geçip gidiyor Nozulün sıcaklığı. Ayarlardan 200 ün altına düşürünce hemen yazdırmaya başlıyor sebebi nedir sizce ?

    • Merhaba,
      Slicer programı üzerinden yazdırma sıcaklığınızı kontrol ediniz. Başlangıç ısısı sizin çıkardığınız gcode’la alakalı bir durumdur.

  31. Hocam nozul 200 derecede yazdırmayı gerekir Ken yazdirmiyor 200 geçiyor ayar bölümünden geriye alınca yazıyor sebebi ne olabilir

  32. merhabalar forumun tamamını okudum benim sorunumu yaşayan olmamış , benim sorunum z ekseni ,yazıcı eksen sıfırlamalarını yapıyor, kalibrasyonlar doğru , buraya kadar sorun yok baskı gönderiyorum sıfırlamaları yapıp baskı alanına gidiyor fakat 2 mm kadar yukardan başlıyor .

    • Merhaba,
      Öncelikle mekanik açıdan her şeyin doğru olduğunu varsayıyorum.
      Yazıcı boştayken eksenleri kontrol ettiğiniz zaman. Z eksenine 10mm verdiğinizde gerçekten 10mm mi gidiyor? Kalibrasyon yanlışlığı olmasın.
      Eğer sorun yoksa kullandığınız slicer programını kontrol ediniz. Size küçük bir küpün gcode’unu maille gönderiyorum. Onunla bir deneyin. Eğer sorunsuz baskıya başlarsa kullandığınız program üzerinden ayarlamaları yapabilirsiniz.
      Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
      İyi Çalışmalar

      • merhabalar burdanda yazayım aynı sorunu yaşayan arkadaşlar olursa faydam olsun bari tablam 50 x 50 olduğundan orta kısımda 1.5 mm kadar çöküklük varmış , makina sıfırlama yapıp yukselerek sonradan merkeze yani hedefe gittiği için bu yamukluk belli olmuyordu ALP bey in gönderdiği cgode sayesinde farkettim kodda sıfırlama yaptıktan sonra yükselmeden ileri geri yapıyor , işte orda olayı farkettim ben sorunu hep yazılımda ararken meğer sorunum mekanikmiş , çok teşekkür ediyorum iyi günler diliyorum
        Serkan KAYA

  33. Merhaba
    2. El ” i4s+ ” yazıcı aldım epromu kilitli kalibre için girdiğim ayarları kaydetmiyor cihazı açınca tekrar kalibre değerlerini girerek çalıştıra biliyorum.
    Eprom kilidini nasıl açabilirim ?
    Yada girdiğim değerleri nasıl hafızaya alabilirim ?
    Yazızcı kurulumu yok direk usb den görüyor, bu yüzden Configuration.h klasörü de yok
    Yardımcı olabilir misiniz?

  34. Merhaba, makaleniz için teşekkür ederiz. Elimizde MyD S 160 yazıcı var tüm düzenlemeleri yaptım ama yine de ekranda ışık var ama herhangi bir görüntü ya da yazı yok. Yardımcı olabilir misiniz

    • Merhaba,
      Ya kabloları yanlış takılmıştır yada ekrana göre uygun kod satırı açılmamıştır. Ekran sorunsuz çalıştığı durumlarda başka bir yöntemi yok.

  35. Merhaba:
    2 yıl önce bu siteyi görüp kendi yazıcımı yaptım. ama bazen x ve y aynı anda garip bir biçimde kayıyor. yazıcıda sürtebileceği yer yok baskıya da takılmıyor. hani motor takılınca tırrrrrr diye bir ses gelir ya işte o ses yerine anlık çok hafif bir dık sesi geliyor. yazıcıyı zamanla çok değiştirdim söküp sıfırdan yaptım motor sürücülerini değiştirdim z eksenini yükseltdim arduinoyu ve rep rapı değiştirdim(sanırım tek değişmeyen motorlarla adaptör oldu). sürücüleri motorlardan neredeyse ses gelmeye başlayana kadar açtım. Eskiden eskisi kadar çok kullanmıyordum yazıcıyı o yüzden çok sıkıntı olmuyordu ama şimdi insanı bazen sinir ediyor.(birde alçak baskılarda sorun olmuyor. genelde 10mm üstü baskılarda sorun oluyor bazende hiç olmuyor. sorunu çözemeyince en sonunda buraya yazmaya karar verdim çok yardımcı oluyorsun bu konularda.

    • birde siz dediğinizden beri arduinoyu 1 yıldır usb girişinden besliyorum üzerindeki regülatörü değiştirmekle uğraşmadım elimdeki 7805 regülatörlerden taktım bir tane.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here