Uzunca bir aradan sonra merhabalar, blogda yazdığım en son yazının üzerinden bir yıl geçmeden artık bir şeyler yazayım dedim. Hazır erasmus+ stajımdan yeni dönmüşken deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Öncelikle bu yazıyı diğer bir çok yazımda da olduğu gibi detaylı ve kılavuz tadında yazmak istiyorum ki sizlere faydası dokunsun. Eğer atladığım veya merak ettiğiniz yerler olursa yazının altında bulunan yorum kısmından sorularınızı sorabilirsiniz.
Geçtiğimiz yıl ortalamamı kullanacağım bir amaç arayışındaydım, çünkü akademik bir kariyer düşündesinde değilim ve yapmış olduğum bu ortalama acaba nerede işime yarar diye düşünürken birde okulumun yayınlamış olduğu Erasmus ve Erasmus+ başvurularını gördüm ve ikisine de başvurdum. Okumakta olduğum Bursa Teknik Üniversitesinde Erasmus+ için sadece 4 kişilik kontenjan açılmıştı +2 de orman mühendisliği için açılmıştı! (Yeşil Bursa… şaka şaka rektörümüz orman mühendisi.)
Başvuru için lisans öğrencisiyseniz 2.20, yüksek lisans iseniz 2.50 ortalama istenmekte. Benim 3.04 dü (dü…) Bu ortalamanın yüksek olması tam olarak nasıl işe yarıyor derseniz, ortalamanızın 100’lük sistemde %50’si ve gireceğiniz İngilizce yeterlilik sınavında almış olduğunuz puanın %50’si sizin Erasmus ve Erasmus+ sınav sonucunuzu belirlemekte. Sınavda Listening, grammer ve reading kısımları mevcut. Bazı kısımlar okuldan okula değişiklik gösterebilir, kafanıza takılan kısımlarda en iyi ve güncel bilgiyi okulunuzda bulunan Erasmus ofisinden edinebilirsiniz. Kendi okulum adına konuşmam gerekirse Erasmus ofisinin çalışanlarını beğeniyorum. Gerçi kendi bölümümden ilk kurban bendim ama her şeyi bir şekilde hallettik. (Evet 8 yıllık okul ve Mekatronik Mühendisliğinden ilk staja giden benim. Okul tarihinde adım geçmeli…)
Sınav sonucumuz geldi, sırlamaya girmişiz ve Erasmus+ stajı için hak kazanmışız! Bu arada eğer sınavdan geçerli not alamazsanız yani 50’yi geçemezseniz böyle bir şey olmuyor. Ama eğer geçer ve kontenjan dışında kalırsanız bu sefer ben ”hibesiz” gitmek istiyorum derseniz yine gidebiliyorsunuz. Sadece okuldan burs alamıyorsunuz, bilginize. (Tabi bu seferde anlaşma kontenjanına bakıyorlar, onun için okulunuzla bir görüşünüz. Ben sadece ekstra yolları anlatıyorum.)
Coimbra – Portekiz (Santa Clara Etkinlikleri)
Asıl zor kısım ise Erasmus+’a hak kazandıktan sonra başlıyor çünkü 1 Ay gibi kısacık bir süre içerisinde kabul mektubu almak durumundasınız. Bir çok öğrenci önce kabul mektubu alıp sonra erasmus sınavlarına girmekte. Bu tabiki daha güzel bir yöntem çünkü bir çok firmanın staj başvuru tarihleri sizin yer arayış zamanınızın dışında kalmakta.
Benim herhangi bir staj yerim yoktu onun için bir ay boyunca her yere mailler attım. Gelelim şimdi yer bulabilmek adına izlediğim yollara:
Linkedin – Kesinlikle iyi bir profil oluşturup avrupa ülkeleri içinden stajyer ilanı veren firmalara başvurular gönderebilirsiniz. Bu başvurular sırasında CV yüklemeniz ve bu CV’nin profesyonel bir formatta olmasına özen göstermelisin. En basitinden, başvuru yaptığınız yer sizi neden kabul etsin? CV oluşturmadan önce internetten örneklere bakıp tek sayfada anlaşılır, gereksiz bilgilerden uzak ve sade bir yapı oluşturmanızı tavsiye ederim.
Kendi Linkedin profilim: Taha ALP İSLİ
Firmaların Resmi Sayfaları – Staj yapmak için can attığınız bir firma mı var? Öyleyse firmanın resmi web sayfasında bulunan kariyer kısmından kendinize uygun işlere bakabilirsiniz. Bakmış olduğum tüm firmalarda mutlaka kariyer sayfası ve stajyerler için verilmiş iş ilanları vardı. Fakat tek sorun en az 4 Aylık stajyer istemeleriydi ve okulumun ise 2 Ay kabul etmeseydi.
Üniversiteler – Bir çok üniversite Erasmus+ öğrencileri için iş imkanı sağlamakta. Yine küçük bir araştırmayla hangi ülkede hangi üniversiteler var buna bakarak çalışmak için ilgili öğretim üyelerine mail atabilirsiniz. Bu şekilde maille başvuralarda da niyet/motivasyon mektubu yazmanız gerekir.
Öncelikle buradan avrupada bulunan üniversitelere ulaşabilirsiniz: http://www.webometrics.info/en/Europe
Mesela Technische Universität München‘a başvurmak isteyelim. Hemen aşağıda yer alan “RESEARCH” kısmından “Departments” kısmında tıklayarak üniversitede sizin ilgi alanınıza göre alan olup olmadığına karar verebilirsiniz. Sonrasında ise ilgili öğretim görevlilerine mail gönderebilirsiniz.
Gönderdiğiniz maillerde konu kısmına Erasmus+ Internship gibi bir şey yazabilir, sonuna da iletişim bilgilerinizi ekleyebilirsiniz. Yazacağınız başvuru mektubunda okuduğunuz bölümü, yılınızı, uzmanlaştığınız alanı ve staj süresince çalışmak istediğiniz konuları yazarak karşı tarafın ilgisini çekmelisiniz. Çünkü bir yıl içerisinde belkide onlarca bu şekilde mail almaktalar ve size dönüş yapmalarını gerektirecek bir şey vermelisiniz.
Ayrıca karşı taraftan herhangi bir ücret talep etmediğinizi açık olarak belirtmeniz geri dönüş alma şansınızı arttıracaktır.
Yardımcı Siteler – İnternet üzerinde bir sürü aracı veya yardımcı site bulunmakta, buralar vasıtasıyla da staj yeri bulabilirsiniz. Ben bunlardan hiç birini kullanmadığım için örnek verip sizi yanıltmak istemiyorum fakat böyle bir seçenek de olduğunu bilin.
Paris – Fransa (Eyfel Kulesinin 2.Katı)
Peki ben nereden nasıl geri dönüş aldım?
Aldığım ilk geri dönüş Amerikadan oldu. Evet, Amerika Erasmus kapsamında değil. Ben hızımı alamayıp oraya bile başvurmuşum ve arka arkaya 3 defa mail göndermelerinden dolayı en sonunda başka bir yer bulduğumu söyleyerek geri çevirmek durumunda kaldım. Eğer Erasmus+ için bir yer bulamasaydım burayı değerlendirecektim.
İkinci geri dönüş ise, HTC – İngiltereden geldi. Burayla uzun bir süre mailleştik ve gitmeyi çok istememe rağmen burayı da geri çevirmek zorunda kaldım çünkü en az 6 Ay orada olmamı istediler. Okul ne olacak? Okulda yapmakta olduğum ve devam edeceğim sözünü verdiğim çalışma ne olacak? Diye bir kaygıya düşmeseydim eğer belkide her şey daha güzel olurdu. Açıkcası böyle bir fırsat elinize geçerse, Net. Gidin. Çünkü okulun size katacaklarından çok daha fazlasını sağlayacaktır.
Üçüncü geri dönüş ise, Portekizin Coimbra şehrinden oldu. Portekiz? Güzel ve farklı olabilir. 2 Aylığına ve tamamı Erasmus öğrencilerinden oluşan, staj kapsamında ama robot etkinliği tadında olan bu yerin benim için iyi bir tercih olacağını düşündüm. (Düşünce doğru ama firma tam anlamıyla: BOŞ. O konuya daha sonra değineceğim.) Açıkcası 1 Ay gibi kısa bir sürede de çok fazla yere başvurmadım, dolayısıyla çok fazla geri dönüş alacak zamanım da olmamıştı. Linkedin ve gönderdiğim maillerle beraber toplamda 80 Yer olmuştu. İş içeriği bakımından çok spesifik olduğumdan dolayı ve bir kaç yanlış ülkeye atılmış mailleri de sayarsak 80 de 3 fena bir geri dönüş değil.
Firmayla iletişime geçtim ve okula vermem gereken Kabul Mektubunu aldım. Kabul mektubu alabilmek için Learning Agreementda bulunan Before Mobility kısmında ilgili yerleri doldurup firmaya gönderdim. (Aşağıda detaylı olarak açıkladım.) İlk bir ay içerisinde yapılması gereken bunlardı.
Ardından halletmeniz gerekenler ise:
Pasaport. Eğer yoksa hemen alıp vize işlemlerine başlamanız, eğer yeşil pasaportunuz var ise hiç vize uğraşlarına girmeden diğer aşamaya geçebilirsiniz. Vize işlemleri hakkında çok fazla detay veremiyorum çünkü ben halen daha yeşil sahibi olduğum için hiç vize almadım.
Okulumuzun bile tam olarak nasıl olması gerektiğini bilmediği sağlık sigortası. Bu sağlık sigortası, Mesuliyet, Sağlık ve Kaza Sigortalarını içeren tam bir paket olmalı. Açıkcası ülkemde bir çok kurum/kuruluş işini yapmaktan aciz olduğu için yurtdışında bir firmayla anlaşmak üzereyken en sonunda bir yer bularak oradan sigortamı yaptıdım fakat kesinlikle memnun kalmadığım için o firmadan iyi/kötü bahsetmeyeceğim. Neden nasıl memnum kalmadım derseniz, bize 7/24 ulaşabilirsiniz diye verdikleri iletişim adreslerinin hiç birinden ihtiyacım olduğu anlarda dönüş alamadım. Genel durum. Bizim ülkemizde sadece hizmet satılır, sonrası yok.
Küçük Not: Her okul bizde olduğu gibi böylesine teferruatlı bir sigorta istemez. Dolayısıyla çok basit bir sigortayla hiç uğraşmadan da işinizi halledebilirsiniz. Bu konuda yine en güncel bilgiyi Erasmus ofisinizden alabilirsiniz. Staja gelen bir çok Türk arkadaşım sadece sağlık sigortası yaptırdıklarını söylediler.
Online İngilizce sınavı, bu gitmeden önce ve gittikten sonra olmak üzere iki kere yapılan. Erasmus’un size dil bakımından ne kattığını ölçmek için yapılan online sınavdır.
Kurumlar arası sözleşme, öğrenim anlaşması. “Learning Agreement”. Bu belgenin 3 Aşaması vardır, Before, During, After Mobility. Before gitmeden önce firmaya verdiğiniz, During ve After ise firma tarafından dolduruldu. Afterda zaten staj değerlendirmeniz yer almakta. Eğer okul stajı olarak da vermeyi düşünüyorsanız bu sefer bölümünüzün staj hususlarına dikkat ederek ona göre ayrı belge ve staj dosyası hazırlamanız gerekmekte. Biraz karışık anlatmış olabilirim bu kısımları ama zaten çok karışık.
Ve bir kaç basit belge.
Resmi kısımları hallettikten sonra sırada uçak bileti, kalacak yer ayarlamak kaldı.
Bilet için en ideal karşılaştırma sitesi: Skyscanner.com Ben genelde buradan fiyatlara bakıp Türk Hava Yollarının kendi sitesinden satın alıyorum. Portekiz için konuşmak gerekirse tüm uçuşlar aktarmalıydı, sadece THY doğrudan uçuş yapmaktaydı.
Kalacak yer konusunda bir çok seçeneğiniz var. Ben facebook üzerinden Coimbrada kiralık evler gibi aramalar yaptığımda karşıma çıkan gruplarda arayarak ev buldum. Siz de gideceğiniz şehrin adını Facebookta arayarak kalacak yer bulabilirsiniz. Facebook bu tür konularda şaşırtıcı bir şekilde işe yaramakta.
Diğer seçenekleriniz:
Erasmusu.com Burası sadece yer bulmak için değil aynı zamanda Erasmus hakkında bilgi edinmek için de güzel bir site.
Uniplaces.com Kiralık odalar, evler bulabileceğiniz site. Tek dezavantajı sitenin ciddi oranlarda komisyon istemesi.
Airbnb.com.tr Çok defa kullandığım ve hiç sorun yaşamadığım uygulama. Hep webden hemde telefonunuza indirdiğiniz uygulama üzerinden kullanabilirsiniz. Şimdi burada uygulamayı övüp sonra referanslı link paylaşmayacağım. Fakat güzel, kullanın. Hatta ev sahibine mesaj atabiliyorsunuz. Aylık veya şu kadar sürelik kiralamak istiyorum, fiyatta ne olur? gibi pazarlık yapabilirsiniz. Çekinmeyin. Oradaki fiyatlar genelde günlük olduğu için biraz fazla çıkacaktır.
Benim kullandıklarım tam olarak bunlardı. Mutlaka başka yerler de vardır ama baktığım dönemde en kullanışlı olanlar bunlardı.
Artık geriye uçağa binip stajınıza başlamak kaldı. Moovit uygulamasını telefonunuza yüklerseniz olduğunuz yerden gideceğiniz yere olan ulaşım araçlarını görebilirsiniz. Ayrıca gideceğiniz ülkeye göre oranın resmi ulaşım firmalarının uygulamalarını da mutlaka yükleyin.
Diğer yardımı dokunacak ve benim çok defa kullanıp beğendiğim uygulamaları da paylaşarak yazımı sonlandırayım:
Couchsurfing – İnsanların ücretsiz bir şekilde size evlerini açtığı. Lüksemburgda, Lisbonda kullanıp farklı insanlarla tanışmamı sağlayan uygulama.
Booking.com – Gezerken otel/hostel ayarlamak için sıkça kullandığım uygulama.
FlixBus ve GoEuro – Buradan otobüs biletlerimi aldım. Evet her zaman uçakla seyahat etme şansımız olmuyor. Çünkü pahalı.
BlaBlaCar – Genelde ülke içinde kısa mesafelerde kullandım. Yolculuk yapan insanların araçlarıyla uygun fiyata anlaştığınız noktaya gitmenizi sağlayan kullanışlı bir uygulama.
Uber, Cabify – Uber’i sanırm herkes biliyordur, Cabifyde Portekizde taksi çağırmak için kullandığım bir uygulama.
TripAdvisor, Yelp, Zomato, Musement bunlarda yer, mekan önerileri için.
Aklınıza takılanlar olursa yorum kısmından mutlaka sorun. Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Şimdiden hepinize başarılar.
Yazı için çok teşekkürler
Mükemmel anlatım bayıldım