Oculus Rift Sanal Gerçeklik Gözlüğü Nasıl Yapılır? Konumuzda başlangıcı yapmıştık, perdenin arkasında neler var onlarıda bu konu arkasından paylaşmak istedim.

//

———- Başlıca Notlar // Başlangıç ———-

  • Konu gelişme oldukça güncellenecektir.

  • Olabildiğince düzenli yazmaya çalışsamda bir yerden sonra bu başlığın karışık bir hal alacağını düşünüyorum.

  • Yapım ile alakalı genel notlar her zamanki gibi sıralı ayrı bir başlık altında yer alacaktır.

———- Başlıca Notlar // Son ———-

virtual-reality-8

Uzun bir süre önce sanal gerçeklik gözlüğü yapmayı planlamıştım fakat zaman olmadığından bugünlere kadar uzadı ve artık yapmanın tam zamanı.

Çok uzun bir süredirde araştırmalarımı yapmaktayım ve bu başlık altında da bu araştırmalara yer vereceğim, yani bu konu oculus rift yapımını anlatmaktan daha çok, oculus rift yapım notları olacak.

Tabi eğer proje tam anlamıyla bitince ve eğer ilgi olursa kılavuz hazırlayabilir veya daha farklı çözüm yollarına başvurabilirim.

10736-01VR Gözlüğümüz için gerekli olan en temel öge head tracking yani kafa takibi için kullanacağımız IMU dur, bunuda Sparkfun’un 9DOF luk Razor IMU’su ile başarabiliriz.

Bilgisayar ile bağlantısı içinde FTDI almamız gerekli, bu aşamada devreye yine SparkFun giriyor.09873-01a

 

 

 

Bunların haricinde aynı devre elemanlarına sahip başka IMU veya FTDI de kullanabilirsiniz.

STM kullanarakta bilgisayar üzerinden head tracking özelliğini kullanabilirsiniz. Seçim tamamen size kalmış durumda.

Ben arduino üzerinden yapmakta karar kıldım, eğer olurda istediğim sonuca ulaşırsam bir sonrakinde STM ile de denemek istiyorum.

———- Konuda paylaştıklarım ———-

1x Arduino Mini Pro ben bu iş için Nano kullanacağım, aralarındaki fark ise mini pronun üzerinde ftdi yoktur, o yüzden ayriyeten almanız gereklidir. ( Yurtdışı url için tıklayınız)

1x GY-85 9DOF IMU Sparkfun 9DOF IMU ile tamamen aynıdır, Dealextreme kargo konusunda başarılı bir firmadır herhangi bir sorun olmaz.

GY-85 IMUnun pinleri görsellerinde görüldüğü üzere lehimsiz gelmekte. Bir adet 90 derece ve bir adette düz pin ile geliyor.

1x USB to TTL Converter (Yani FTDI, Eğer nano kullanırsanız gerek yoktur)

———- Konuda paylaştıklarım // Son ———-

———- 7 Şubat 2015 – Cumartesi İçin Son ———-

virtual-reality-helmet

———- 13 Şubat 2015 – Cuma Notları ———-

LCD ekranımız ve lcd ebatlarına uygun lens seçimi.

VR Gözlükler için çok fazla büyük lcdler kullanmak mantıklı olmadığından 5.5″-7″ arası bir LCD işimizi fazlası ile görecektir.

———- Konuda paylaştıklarım ———-

1x 5.6” 1280×800 LCD Display Fiyata en büyük etkisi olan ürünümüz, tüm aynı özellikleri barındıran 7″ monitörler yarı fiyatına iken daha küçük bir lcd bize bu fiyata mal olmaktadır, eğer daha büyük bir LCD alırsanız bu sefer lenslerde değişiklik yapmanız gerekicektir.

Ben 1920 x 1080 Full HD 5.9″ LCD kullanacağım.

———- Konuda paylaştıklarım // Son ———-

Ben bu iş için RiftUP tarafından piyasaya sunulan 5.9″ ekranı kullanacağım ve A6 ebatlarında bir görüş alanım olacak.

RiftUP’ı kullanma sebebim FullHD olmasından dolayı, daha altındaki çözünürlüğe sahip ekranlarda derinlik algısını yakalamak zorlaşmakta, çünkü pixelleri kendini ele veriyor.

Daha üstü ise şuan için oldukça gereksiz, 2K ve 4K lcdleri araştırdığımda 4K için bol sıfırlı ücretler istenmekte, 2K içinde oldukça makul fiyatlar var, 2K kullanmak isterseniz araştırabilirsiniz.

Şuan Oculus Rift DK2 de kullanılan LCD den daha iyi bir lcd kullanıyor olduğum için 2K ve 4K lcdleri daha farklı projeler için kullanabilirim.


———- LCD için önemli bir not ———-

Telefon LCDleri MIPI arayüzünü kullanır.

Küçük (5.5″-6″) ve yüksek çözünürlüklü LCDler ise her zaman telefonlar için üretilir, Oculus Rift DK2 de kullanılan ekran Samsung telefonlarının lcdsidir bu yüzden HDMI dan MIPI’a dönüştüren bir sürücüye ihtiyacınız olacaktır ve böyle bir sürücüyü bulmakta oldukça zordur.

RiftUP LCD yi seçme sebeplerimden bir diğeride budur. Bahsi geçen sürücüyü üreten firmalar çok azdır ve genelide kısa süreli projeler için yapılıp sonrasından tükenmiştir.

———- LCD için önemli bir not // Son ———-

Küçük ebatlarda olup MIPI kullanmayan tek LCD ise “5.6” 1280×800 LCD Display

———- Lensler // Başlangıç ———-

Gözlüğün kullanım amacı (benim için) hem 3D hemde normal görüntü (2D) olduğundan iki çesit lens kullanıp, kasa tasarımını da lensleri değişebilen bir şekilde yapmam gerekecek.

3D’de kullanılacak olan lensimiz “Aspheric lens” 2D içinse “Fresnel lens

Konuda 50mm Aspheric Lens‘e yer vermiştim, bu lensi 3D için alabilirsiniz.

2D için ise 150x90mm Fresnel lens aldım.

Untitled

Bulabildiğim en ideal ölçülerdeydi, bu lensi 7″ lcd ye kadar kullanabilirsiniz, basit bir hesapla hipotenüsü 175.93mm yapmakta ve oda 6.8″ ‘e denktir.

———- Lensler // Son ———-

———- 13 Şubat 2015 – Cuma İçin Son ———-

The Oculus Rift is arranged for a photograph during the Oculus VR Inc. "Step Into The Rift" event in San Francisco, California, U.S., on Thursday, June 11, 2015. Facebook Inc.'s Oculus virtual-reality headsets will work with Microsoft Corp.'s Windows 10 and use the software maker's wireless Xbox game controller. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg *** Local Caption *** Palmer Luckey

———- 09 Ocak 2016 – Cumartesi Notları ———-

Çok uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar, VR gözlük yapımı hakkında bir yazı yazdığım geldi aklıma ve bir şeyleri tamamlamamış olmayı sevmediğimden geri dönüp bu yazıyı bitirmeye karar verdim.

Gözlüğün yapımı için ihtiyacınız olan herşeyden bahsetmişim, satın alınması gereken urleride vermişim ve sorunsuz çalışmaktalar, o yüzden biraz deneyimlerimden bahsedeyim.

Öncelikle sunu söylemek istiyorum: Gözlüğü bozdum. Nasıl? Nasıl mı. Günlük 4 saatlik uyku ile durduğum zamanlarda, henüz yurtdışından yeni gelmiş olan lcd için tasarladığım case’in 3D Printerda basımı 8 saat sürdüğü için sabahın ilk ışıklarında biten baskıdan aldığım case’e lcd’yi monte ederken flex kablonsunu tamamen koparmayı başardım.

Acaba bu neyin kablosu diye bakarken arka aydınlatmaya giden yollar olduğunu buldum, biliyorsunuz ki led ekranlarda arka yüzeyinden güçlü beyaz led ile desteklenerek görüntü elde edilmekte.

Bu sorunuda hallettim ve gözlüğün biraz tadını çıkardım. En azından bu kadar uğraşmışken yapmak istediklerimi az çok denemek istiyordum.

CAM02333

Kullandığım lcd 6″ boyutunda cep telefonlarında kullanılan 1920×1080 çözünürlüğünde ips bir ekran, doğal olarak da MIPI arayüzü kullanıyor, tabi böyle oluncada bu lcd’yi sürebilmek biraz zorlaşıyor, fakat satın almış olduğum firma aynı zamanda çok küçük boyutlarda ve mini hdmi ile görüntü akışını sağlayabildiğimiz birde board yapmışlar yanlış hatırlamıyorsam set ve kargo dahil $200’a yakın bir ücret ödemem gerekmişti, bir yıl önceki dolar kuruna göre bu fiyat belki kabul edilebilirdi fakat şuan olsa sanırım almazdım.

Fakat başka şansımız pekte yok çünkü yüksek çözünürlüklü olup mini ebatlarda olan lcd lerin kullanım alanı sadece cep telefonları (çok eskiden cep bilgisayarları) ve kullandıkları arayüz neredeyse her lcd için farklı olan MIPI olduğu için ya driver’ı kendiniz yapmanız gerekli yada benim aldığım gibi eşli satılan ürünlere yönelebilirsiniz.


Lens kullanımı hakkında da bilgi vermek istiyorum; Konunun yukarısında 3D ve 2D için ayrı ayrı lensler yazmışım, onu açıklamak gerekirse.

3D nasıl 3D oluyor? Bunun cevabı çok basit. Beynimiz sayesinde. Nasıl günlük hayatta gördüğümüz nesneler arasındaki derinliği algılayıp ona göre hareket ediyorsak, bu gözlükte de iki gözümüze de side by side tekniği ile adlandırılan yani aynı görüntüyü iki gözümüzde ayrı ayrı veren bu sayede de aynı şeylerden oluşan iki görüntünün beynimizde 3D algısına dönüşmesi sayesinde olaylar gelişiyor. Bunu en basit şekilde Google cardboard ile deneyimleyebilirsiniz. İnternette uygun fiyatlara alabilir yada kendinizde yapabilirsiniz, cep telefonunuz ve uygulama marketinden indireceğiniz Cardboard uygulaması (iPhone için buraya tıklayınız) ile merakınızı gayet güzel bir şekilde gidebilirsiniz. Tabi çok fazla içeriği yok ama yinede eğlenceli.

Peki 2D dediğim lens nedir? Aslında bu isimleri ben uydurdum, bu lens bir nevi yakın gözlüğü görevi görüyor. Çünkü yakınımızdaki görüntüyü daha toplu bir şekilde ve gözün büyük olmasına rağmen tamamen algılayabileceği hale sokuyor. Yukarı paylaştığım fotoğraflarda da görebilirsiniz, hatta size en iyi şekilde şöyle anlatmak gerekirse. Cep telefonunuzda herhangi bir video veya fotoğraf açın ve tahmini 6cm mesafeden bakmaya çalışın. Ne görüyorsunuz? Hiç birşey. Çünkü odaklanmakta zorlanırsınız. Bir gözünüzü kapatırsanız bu seferde bulanık bir görüntü görürsünüz. İşte Fresnel lens de burada devreye giriyor ve lcd deki görüntüyü toplayıp tam ortasında odağa alıyor, aynı zamanda görüntüyü dahada büyütüyor ve doğrusal olarak bize sunuyor. Yanlış bilmiyorsam bu mantıkla üretilmiş lensler deniz fenerlerinde kullanılmakta.

Deniz fenelerinde kullanılıyor mu acaba derken böyle bir sayfa ve videoya denk geldim. Milyon dolarlar değerindeymiş, kaç milyon olduğu yazmamakla beraber sebebini paylaştığım videoda anlatmışlar.

Tasarımı ve yapısı bence çok güzel ve değişik.

Lens konusunda size 2 farklı amaç için 2 farklı önerim oluyor dolayısıyla.

  • Eğer 3D oyun oynamak, film izlemek istiyorsanız 50mm Aspheric Lens kullanmanızı öneririm, bağlantıda vermiş olduğum lensin çapı 50mm dir 5 kat büyütme özelliği vardır. Bu yazıyı yazdığım zamanlarda satıyı henüz 100 satış bile yapmamıştı, şuan ise 3.000 aşkın aynı lensten satmış, demekki Dünyada çok büyük ilgiyle karşılaşan bir teknoloji ama çok eski olmasına rağmen halen çok yeni bir teknoloji.

Neden çok eski? Çünkü zaten 1968 yılında Ivan Sutherland tarafından yapılmıştı. Bir ismi bile vardır The Sword of Damocles yani Damocles’in kılıcı. Tabiki pek kullanışlı değildi fakat zamanına göre çok ilgi çekici. Halen daha öyleler.

  • Eğer amacınız 3D algısı olmadan, head mounted bir cihaz yapmak. Large fov deneyimi tatmak ve her platformda kullanabilmek ise özelliklede fpv ile o zaman 150x90mm Fresnel lens kullanabilirsiniz. Yazının başlarında bunun hakkında detaylara da yer verdim.

———- 09 Ocak 2016 – Cumartesi İçin Son ———-

CAM02334

———- 18 Ocak 2016 – Pazartesi Notları ———-

Yazının son notlarını yazmak gerekirse, lcd de yaşadığım sorunlardan dolayı istediğim kadar dolu dolu bir içerik sunamıyorum maalesef, yinede yapmak isteyenler için gerekli olan tüm bilgileri sunduğumu düşünüyorum.

Vakti zamanında bu teknolojiyi en iyi hale nasıl getirebilirim, neler kullanabilirim diye 2 haftalık bir araştırma sürecinde haftalık 20.000den fazla sayfaya uğramışım, haftalık tarama verilerini görünce bende şaşırmıştım, şuan en iyi VR Gözlüğü seçimi ne derseniz bu fikrin son halini ortaya atan oluşum Oculus Rift, her ne kadar verdikleri hiç bir sözü tutmayıp, şirketi satmış olsalarda, hatta şirketi sattığı için bir çok oyun yapımcısı tarafından verilen destek geri çekilsede hatta ve hatta fiyatı çok ucuz olacak, hatta oyunculara ücretsiz olarak sunacağız gibi palavralar sunsalarda şuanki fiyatını görüyoruz ki $600 üstelik bu ön sipariş, evet bugün satın alsak bile elimize Temmuz ayında hatta Ağustosta yani 7-8 Ay sonra ulaşıcak bir üründen bahsediyoruz.

Uzun bir zaman geçirdiler ve ortaya çıkan ürün hazır bile değil, üstelik Türkiye’ye kargosu dahi yok.

Peki bu durumda ne yapmak gerekli? Oculusun ayrıcalıklarından ve VR Deneyiminden yararlanmak için size STM32F3 Geliştirici kartını + Burada anlattıklarımı tavsiye edebilirim.

Yararlanmanız için gerekli bağlantılar ise;

STM32F bilgileri için

3D Printerda hazır basabileceğiniz tasarım, 7″ LCD ve 5x Aspheric Lens için, yazımda yazdıklarıma tamamen uygun.

Farklı bir proje, aynı zamanda mtbs3d.com adresindeki yazıları incelemenizde fayda var çünkü oculus rift’in ortaya çıktığı nokta orası. Oculus’un kurucularının yani Palmer Luckey’nin yazdıkları halen daha oralarda durmakta.

Peki ben bu konulara devam edicek miyim?

Tabikide evet. Daha farklı şekillerde ileriki zamanlarda karşınızda olabilir, fakat bazı şeyler çok yavaş gelişmekte olduğundan kimi zaman duraklayabiliyorum. Bunlara en büyük örnek LCD ekranlar. Halen daha mükemmel ölçülerde olup, her platformda kullanmama uygun bir LCD bulamadım. Eğer siz bulabilirseniz bana mutlaka yazın.

Sanal gerçeklik platformu ve diğer mükemmel projelerde görüşmek üzere.

Kendinize iyi bakın, okuduğunuz için teşekkür ederim. Sorularınızı aşağıda bulunan yorum bölümünden iletebilirsiniz.

———- 18 Ocak 2016 – SON // Bu Yazı Tamamlanmıştır.———-

5 YORUMLAR

  1. Nano arduino ya deginmissiniz arduino ya yazilacak program ve kodlama uzerine deginmemissiniz en azindan ufak bi simulasyon icin bi kod paylasabilir misiniz

  2. Alp şu an için hangi ekranı kullanıyorsun? RiftUp’unkini mi yoksa daha iyi bir ekran bulabildin mi? Bende bu işle uzun zamandır ilgiliyim ama hala iyi bir ekran bulamadım da maalesef.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here